ORJIN YAZILIM

Yazılım Barındırma Nedir?

Yazılım Barındırma Nedir?

Yazılım barındırma, bir bulut internet sağlayıcısının yazılım uygulamalarını barındırdığı ve bunları internet üzerinden son kullanıcılara sunduğu bir yazılım dağıtım modelidir. Bu modelde, bağımsız bir yazılım satıcısı, uygulamayı barındırması için bir üçüncü taraf bulut sağlayıcısıyla sözleşme yapabilir. Veya Orjin Yazılım gibi daha büyük şirketlerde, bulut sağlayıcı aynı zamanda yazılım satıcısı olabilir.

Yazılım barındırma, hizmet olarak altyapı ( IaaS ), hizmet olarak platform ( PaaS ) ile birlikte bulut bilişimin üç ana kategorisinden biridir.

Yazılım barındırma nasıl çalışır?

Bir yazılım sağlayıcı, uygulamayı ve ilgili verileri kendi sunucularını, veritabanlarını, ağ ve bilgi işlem kaynaklarını kullanarak barındırır. Dolayısıyla kullanıcılar uygulamaya internet bağlantısı olan herhangi bir cihaz ile erişebilir.

Bu sayede yazılım barındırma hizmeti kullanan şirketler yazılım kurulumu ve bakımı ile uğraşmazlar. Ayrıca kullanıcılar, hazır bir çözüm olan yazılıma erişim sağlamak için sadece bir abonelik ücreti öderler.

Yazılım barındırma mimarisi

Yazılım barındırma hizmetleri veren firmalar genellikle çok kiracılı bir yaklaşım kullanır; bu, uygulamanın tek bir örneğinin ana sunucularda çalışacağı ve bu tek örneğin her abone müşteriye veya bulut kiracısına hizmet edeceği anlamına gelir. Uygulama, tüm müşteriler veya kiracılar arasında tek bir sürüm ve yapılandırma üzerinde çalışır. Farklı abone müşteriler ortak bir altyapı ve platform ile aynı bulut örneğinde çalışacak olsa da farklı müşterilerden gelen veriler yine de ayrılacaktır.

Barındırılan uygulamaların tipik çok kiracılı mimarisi, bulut hizmeti sağlayıcısının bakımı, güncellemeleri ve hata düzeltmelerini daha hızlı, daha kolay ve daha verimli bir şekilde yönetebileceği anlamına gelir. Teknik ekip, değişiklikleri birden çok sunucuda uygulamak yerine, paylaşılan tek örneği koruyarak tüm müşteriler için gerekli değişiklikleri yapabilir.

Ayrıca, çoklu kiracılık, güvenlik, hız ve gizlilik gibi önemli bulut işlevlerinden ödün vermeden daha büyük bir grubun kullanımına daha büyük bir kaynak havuzu sağlar.

Yazılım barındırmanın avantajları

Yazılım barındırma, kuruluşların kendi bilgisayarlarında veya kendi veri merkezlerinde uygulama kurma ve çalıştırma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, donanım satın alma ve bakımın yanı sıra yazılım lisanslama, kurulum ve destek masraflarını ortadan kaldırır. Yazılım barındırma modelinin diğer faydaları şunlardır:

Yazılım Barındırmanın zorlukları ve riskleri

İşletmeler, yazılımın kullanımı dışında sağlayıcı firma ile güven çerçevesinde çalışır. Sağlayıcı firmanın yazılımı sunmak ve doğru faturalama rapor ve işletmenin veri güvenliği için iyi bir ortam sağlamak zorunluluğu vardır. Yazılım barındırmanın bazı potansiyel riskler ve zorluklar barındırdığı doğurur.

Yazılım Barındırma güvenliği ve gizliliği

Hizmet olarak yazılımla ilişkili siber güvenlik riskleri, geleneksel yazılımlarla ilişkili olanlardan farklıdır. Geleneksel yazılımlarda, yazılım satıcısı kod tabanlı güvenlik açıklarını ortadan kaldırmaktan, kullanıcı ise yazılımı güvenli bir altyapı ve ağ üzerinde çalıştırmaktan sorumludur. Barındırılan yazılım uygulamalarında ise güvenlik, daha çok bağımsız yazılım satıcısının ve üçüncü taraf bulut sağlayıcısının sorumluluğundadır.

Güvenlik ve gizlilik söz konusu olduğunda, kuruluşların arındırılan yazılım ürünleri hakkında hâlâ bazı çekinceleri vardır. Bu endişeler şunları içerir:

SaaS ve IaaS ve PaaS karşılaştırması

SaaS, IaaS ve PaaS ile birlikte üç büyük bulut hizmeti modelinden biridir. Her üç model de kendi barındırılan veri merkezi kaynaklarını internet üzerinden müşterilere sunan bulut sağlayıcılarını içerir.

Modellerin farklı olduğu yer, ürünün eksiksizliğidir. SaaS ürünleri eksiksiz ve tam olarak yönetilen uygulamalardır. IaaS, büyük ölçüde veri merkezi kaynaklarını dış kaynak olarak kullanıyor olması ve PaaS, bir geliştirme platformu ve sağlayıcının veri merkezi tarafından barındırılan diğer araçları sunuyor olmasıdır.

SaaS uygulaması kullanıcılarının yazılım indirmesi, mevcut herhangi bir BT altyapısını yönetmesi veya yazılım yönetiminin herhangi bir yönü ile ilgilenmesi gerekmez. Satıcılar bakım, yükseltme, destek, güvenlik ve yazılımı yönetmenin diğer tüm yönlerini ele alır.

IaaS, veri merkezi ve bilgisayar kaynaklarını bir bulut sağlayıcısına dış kaynak sağlamak isteyen şirketler tarafından kullanılır. IaaS sağlayıcıları, sunucular, depolama, ağ donanımı ve sanallaştırma kaynakları gibi altyapı bileşenlerini barındırır.

PaaS, bir kuruluşun kurum içi geliştiricileri için bir kaynak çerçevesi sağlar. Bu barındırma platformu, geliştiricilerin özelleştirilmiş uygulamalar oluşturmasına imkân tanır. Satıcı, araçları destekleyen veri merkezi kaynaklarını yönetir. PaaS hizmetlerini kullanan müşteri kuruluşlarının işletim sistemlerini yönetmesi gerekmez, uygulamaları ve veri kullanımını yönetmesi yeterlidir.

Yazılım barındırmada fiyatlandırma

Genel olarak, yazılım barındırma hizmeti kullanmak, donanım üzerine kurulum gerekli olmadığından kurumsal yazılımlar için geleneksel bir yazılım lisansından daha uygun maliyetlidir. Barındırma sağlayıcıları genellikle müşteriler için birçok abonelik tabanlı fiyatlandırma modelinden birini kullanır.

Orjin Yazılım barındırmada hizmetlerini nasıl sağlıyor?

Orjin Yazılım, yazılım barındırma hizmetleri konusunda Birhost.Network ile çalışmaktadır. 1998 yılından beri güçlü altyapısı ve konusunda uzman ekibiyle internet hizmetleri sağlayan Birhost, Orjin Yazılımın İnternet Servis Sağlayıcısı partneridir.